Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Συνάντηση του ΔΣ με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΑΠΚυ, 29/6/2011


OI ΦIΛOI TOY EΛΛHNIKOY ANOIKTOY ΠANEΠIΣTHMIOY
KAI TOY ANOIKTOY ΠANEΠIΣTHMIOY KYΠPOY
Kαλυψούς 15, Διαμ. 202, Aκρόπολη, Λευκωσία 2014
http://www.oifiloieapapk.blogspot.com Tηλ. 99053060 , Fax: 22250965



Λευκωσία , 28/6/2011

Προς : Πρόεδρο και μέλη
Διοικούσας Επιτροπής
Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου


Θεματολογία της συνάντησης με την Διοικούσα Επιτροπή


Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
κατ’ αρχήν, με αφορμή τη πρώτη μας συνάντηση σας συγχαίρουμε και από κοντά τόσο εσάς όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής για τον διορισμό σας στη Διοικούσα Επιτροπή. Επίσης θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη της Διοικούσας Επιτροπής, τα δύο πιο κάτω θέματα:

1. Τρόπος εισδοχής των φοιτητών.

Σας αναφέρουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με τον τρόπο εισδοχής των φοιτητών που καθιέρωσαν οι προκάτοχοί σας, δηλαδή η προηγούμενη Διοικούσα Επιτροπή, με την έναρξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Και αυτό γιατί ο τρόπος εισδοχής βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την Φιλοσοφία της Ανοικτής Εκπαίδευσης η οποία στηρίζεται στο πανανθρώπινο δικαίωμα ότι η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και θα πρέπει να μπορούν να την απολαμβάνουν όποτε την ζητήσουν. Συγκεκριμένα, εκφράζουμε την πλήρη διαφωνία μας για τα κριτήρια εισδοχής των φοιτητών που καθιέρωσε η προηγούμενη Διοικούσα Επιτροπή διότι στην περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις αυτά δεν εξασφαλίζουν ότι οι υποψήφιοι που ικανοποιούν τα ελάχιστα προσόντα έχουν ίσα δικαιώματα ως προς τη μόρφωση. Με το σύστημα μοριοδότησης που καθιέρωσαν οι προκάτοχοι σας, γίνεται διάκριση μεταξύ των υποψηφίων και συνεπώς μεταξύ των υπάρχει ανισότητα και κατ’ επέκταση παραβίαση μιας από τις βασικές Αρχές της Ανοικτής Εκπαίδευσης καθώς και του Συνταγματικού δικαιώματος των ατόμων ως προς τη μόρφωση. Για αυτό, στην περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις θέσεις που μπορεί να προσφέρει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος εισδοχής των φοιτητών σε αυτό είναι η κλήρωση διότι μέσω της κλήρωσης εξασφαλίζεται σε όλους το ίδιο δικαίωμα ως προς την μόρφωση. Επιπλέον, θέλουμε να τονίσουμε με έμφαση ότι τα μόνα προσόντα που θα πρέπει να έχει ένας υποψήφιος φοιτητής για να φοιτήσει σε προπτυχιακό πρόγραμμα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι το απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης ενώ σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι το πτυχίο.

2. Προυπηρεσιακή Κατάρτιση Εκπαιδευτικών

Θεωρούμε ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, λόγω της εξ αποστάσεως μεθοδολογίας του, είναι το πλέον αρμόδιο για να αναλάβει το θεωρητικό μέρος της προ·υ·πηρεσιακής κατάρτισης των υποψηφίων εκπαιδευτικών της Μέσης Εκπαίδευσης. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί με επιτυχία το Πρόγραμμα Προυπηρεσιακής Κατάρτισης μέσω της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης θα πρέπει να σχεδιαστεί και να δομηθεί εξ αρχής το Πρόγραμμα Προυπηρεσιακής Κατάρτισης. Αυτό σημαίνει ότι, το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, με την Επιστημονική έννοια του όρου, και ταυτόχρονα Πρόγραμμα Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια, κατά την σχεδίαση του θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αρχές μάθησης ενηλίκων όσο και οι αρχές της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Η ποιότητα ενός προγράμματος κατάρτισης εξ αποστάσεως καθορίζεται τόσον από την ποιότητα του σχεδιασμού του όσο και από την ποιότητα εφαρμογής του καθώς και από την ποιότητα των μηχανισμών βελτίωσης του. Γι’ αυτό, αυτοί που θα σχεδιάσουν το πρόγραμμα και θα παράξουν το εκπαιδευτικό υλικό θα πρέπει να έχουν προσόντα τόσο στην Εκπαίδευση Ενηλίκων όσο και στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Επειδή θα πρέπει να παραχθεί εκπαιδευτικό υλικό για πάρα πολλές ειδικότητες και πιθανόν να είναι αδύνατον να βρεθούν όλα αυτά τα άτομα, που να πληρούν τις πιο πάνω προ·υ·ποθέσεις, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο πριν προχωρήσει στην παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού και την υλοποίηση του προγράμματος θα πρέπει να προκηρύξει θέσεις επιμόρφωσης, πτυχιούχων, διδακτόρων ή πανεπιστημιακών τόσο στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση όσο και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων για να μπορέσει στην συνέχεια κάποιους από αυτούς να αξιοποιήσει.

..................................................................Eκ μέρους του ΔΣ
Ο Γραμματέας .......................................O Πρόεδρος

Χρίστος Χρίστου ................................... Δρ Γεώργιος Στρατουράς

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Oι ομιλητές της Ημερίδας της 14ης Μαίου 2011 απαντούν σε ερωτήσεις


Οι ομιλητές της Ημερίδας, κ. Σπύρος Αμούργης, Μιχαήλ Λοιζίδης, Νίκος Χατζηνικολάου και Βασίλειος Γέρος απαντούν σε ερωτήσεις.
Συντονίζει ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Άγγελος Παπαγεωργίου

Ημερίδα της 14ης Μαίου 2011




Ημερίδα της 14ης Μαίου 2011

Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και κτιρίων

Αίθουσα Ήλεκτρον της ΑΗΚ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας


OI ΦIΛOI TOY EΛΛHNIKOY ANOIKTOY ΠANEΠIΣTHMIOY
KAI TOY ANOIKTOY ΠANEΠIΣTHMIOY KYΠPOY
Kαλυψούς 15, Διαμ. 202, Aκρόπολη, Λευκωσία 2014, Tηλ. 99053060 , 22250965
http://www.oifiloieapapk.blogspot.com



Λευκωσία , 16/06/2011


Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας


Τo Σάββατο, 14 Mαίου, οι Φίλοι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου και η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού διοργάνωσαν Ημερίδα, με θέμα: Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων με Ομιλητές, τον καθηγητή, Αρχιτέκτονα-Πολεοδόμο, κ. Σπύρο Αμούργη Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας για την Ανώτατη Εκπαίδευση της Ελλάδας και τέως αντιπρόεδρο της ΔΕ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου λειτουργό της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τον δρα Βασίλειο Γέρο, Στέλεχος Διαχείρισης ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τον δρα Μιχαήλ Λοιζίδη Χημικό/ Περιβαλλοντολόγο Μηχανικό Διευθυντή του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΤΗ, οι οποίοι ανέπτυξαν με σαφήνεια τις απόψεις τους σχετικά με τα θέματα που παρουσίασαν. Στη συζήτηση που ακολούθησε, έγιναν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις από τους παρευρεθέντες, τα δε συμπεράσματα και οι ομιλίες της Ημερίδας ζητήθηκαν από όλους σχεδόν τους παρευρισκόμενους.


Οι Φίλοι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου και η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θέλουν να ευχαριστήσουν όλους, τους εισηγητές, το ΕΤΕΚ που στήριξε την Ημερίδα, τον κ. Κωσταντίνο Ξήχειλο καθώς και τον κ. Βενιζέλο Ευθυμίου που παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμούς εκ μέρους της Υπηρεσίας Ενέργειας και του ΕΤΕΚ αντίστοιχα, τους παρευρεθέντες, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου που μας παραχώρησε την αίθουσα Ήλεκτρον όπου διεξήχθει η Ημερίδα, το προσωπικό της καφετέριας της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για την άψογη εξυπηρέτηση και συνεργασία τους καθώς και τα Ηνωμένα Τουβλοποιεία που στήριξαν οικονομικά την Ημερίδα.


...................................................................................Εκ μέρους του Δ Σ


Ο Γραμματέας .......................................................Ο Πρόεδρος

Χρίστος Χρίστου ...................................................Δρ Γεώργιος Στρατουράς

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Περίληψη της ομιλίας του Δρα Βασίλη Γέρου στην Ημερίδα της 14ης Μαίου 2011


«Ενεργειακός Σχεδιασμός Κτιρίων»
Δρ. Βασίλης Γέρος – Φυσικός Κτιριακού Περιβάλλοντος

Περίληψη:

Ένα ορθά σχεδιασμένο κτίριο θα πρέπει να εκπληρώνει τουλάχιστον δύο βασικούς στόχους σε σχέση µε το εσωτερικό και εξωτερικό του περιβάλλον. Με πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ικανό να παρέχει συνθήκες άνεσης στο εσωτερικό του περιβάλλον για τους χρήστες του (αυτό που ονομάζεται Indoor Environmental Quality - IEQ) και ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι µε τέτοιο τρόπο σχεδιασμένο ώστε να είναι εναρμονισμένο µε το εξωτερικό του περιβάλλον. Αυτός ο δεύτερος στόχος σχετίζεται µε την ισορροπία που επιβάλλεται να έχει το κτίριο µε το εξωτερικό του περιβάλλον και στην ουσία χαρακτηρίζει την περιβαλλοντική του συμπεριφορά. Και η περιβαλλοντική επίδραση των κτιρίων είναι σημαντική μια και ο τομέας των κτιρίων αποτελεί έναν από τους βασικούς καταναλωτές ενέργειας και κατά συνέπεια συνεισφέρει ενεργά στην αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Με βάση το προηγούμενο πλαίσιο, η σύγχρονη προσέγγιση σε ότι αφορά στον σχεδιασμό των κτιρίων επιβάλλει την βελτιστοποίηση της ενεργειακής καθώς και της περιβαλλοντικής τους αποδοτικότητας µε σκοπό όχι µόνο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό των κτιρίων, οδηγώντας σε λύσεις όπου υπάρχει ισορροπία μεταξύ των επιθυμιών των χρηστών και της περιβαλλοντικής επίδρασης των κτιρίου (είτε ως λειτουργία, αλλά είτε και ως κατασκευή).
Επιπλέον, η ανάπτυξη νέων υλικών και τεχνολογιών κατασκευής έδωσε την δυνατότητα στους σχεδιαστές των κτιρίων να ξεπεράσουν κατά πολύ σε πολλές περιπτώσεις την παραδοσιακή αρχιτεκτονική οδηγώντας συχνά σε κατασκευές οι οποίες απαιτούν ειδική μελέτη και προσεκτικό σχεδιασμό ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις για ικανοποιητικές συνθήκες στο εσωτερικό τους, αλλά και περιβαλλοντική αποδοτικότητα. Η εν λόγω κατάσταση σε συνδυασμό με την απαίτηση που συχνά παρουσιάζεται για την ορθή διαστασιολόγηση παθητικών/υβριδικών συστημάτων (συνήθως μη εμπορικών εφαρμογών, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση ηλιακής καμινάδας), την χρήση νέων υλικών καθώς και την μελέτη προωθημένων στρατηγικών ελέγχου των συστημάτων του κτιρίου, οδηγεί στην ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης του σχεδιασμού των κτιρίων. Ο στόχος αυτής της προσέγγισης είναι να εκτιμηθεί η ολική αποδοτικότητα του κτιρίου ως αποτέλεσμα των αλληλεπιδράσεων κυρίως μεταξύ των διαφόρων συστημάτων, του κελύφους του και του εξωτερικού περιβάλλοντος, με την χρήση υπολογιστικών εργαλείων τα οποία είναι κατάλληλα να προσομοιώσουν το είδος και την δυναμική των φυσικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα.
Έτσι οι ενεργειακές απαιτήσεις ενός κτιρίου καθορίζονται όχι µόνο από την ενεργειακή αποδοτικότητα των επιμέρους συστημάτων (θέρμανση, ψύξη, αερισμός και φωτισμός - συστήματα τα οποία αποτελούν τους βασικούς καταναλωτές ενέργειας σε ένα κτίριο) καθώς και των στοιχείων του κελύφους των κτιρίων (τοίχοι, υαλοπίνακες, οροφές, …) αλλά κυρίως από την συνολική αποδοτικότητα του κτιρίου όταν αυτό αντιμετωπίζεται ως ένα ολοκληρωμένο δυναμικό σύστημα µε αλληλεπιδράσεις μεταξύ των επιμέρους στοιχείων που το συνθέτουν (κέλυφος, συστήματα, ...), αλλά και μεταξύ του ιδίου και του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Επιπλέον η εκμετάλλευση του τοπικού διαθέσιμου δυναμικού σε ότι αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας η οποία δύσκολα μπορεί να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου, αλλά μπορεί να συνεισφέρει ικανοποιητικά στην μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης από συμβατικές μορφές ενέργειας, με όλες τις αυτονόητες θετικές επιδράσεις για το περιβάλλον.
Αυτή η ολιστική προσέγγιση της ενεργειακής συμπεριφοράς ενός κτιρίου είναι απαραίτητη για να εκτιμηθεί ορθά η ενεργειακή και περιβαλλοντική συμπεριφορά του τόσο κατά την φάση του σχεδιασμού, όσο και κατά την λειτουργία του κτιρίου.
Στην παρουσίαση θα αναλυθεί το πλαίσιο εφαρμογής του ενεργειακού σχεδιασμού των κτιρίων, θα συζητηθούν σχετικά παραδείγματα εφαρμογών και τέλος θα παρουσιαστούν συνοπτικά κάποια από τα γνωστά εργαλεία υπολογισμών.

Σύντομο βιογραφικό:
Είναι πτυχιούχος Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Γαλλία (D.E.A. και διδακτορικό) στην εξοικονόμηση της ενέργειας στα κτίρια από το Ecole Nationale des Travaux Publics de l'Etat και το INSA de Lyon. Έχει εργαστεί σε 14 ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 μελέτες εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια. Έχει 37 δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια, επιστημονικά περιοδικά και βιβλία και εργάζεται στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σύντομη περίληψη των ομιλιών της Ημερίδας της 14ης Μαίου 2011

OI ΦIΛOI TOY EΛΛHNIKOY ANOIKTOY ΠANEΠIΣTHMIOY
KAI TOY ANOIKTOY ΠANEΠIΣTHMIOY KYΠPOY
Kαλυψούς 15, Διαμ. 202, Aκρόπολη, Λευκωσία 2014
http://www.oifiloieapapk.blogspot.com Tηλ. 99053060 , Fax: 22250965



Λευκωσία , 19/5/2011



Σύντομη Περίληψη των ομιλιών της Ημερίδας
Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων



Tο Σάββατο 14 Μαίου o Σύνδεσμος Οι Φίλοι του ΕΑΠ και του ΑΠΚυ και η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συνδιοργάνωσαν Ημερίδα με Θέμα: Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων με Ομιλητές, τον καθηγητή, Αρχιτέκτονα-Πολεοδόμο, κ. Σπύρο Αμούργη Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας για την Ανώτατη Εκπαίδευση της Ελλάδας και τέως αντιπρόεδρο της ΔΕ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου λειτουργό της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τον δρα Βασίλειο Γέρο, Στέλεχος Διαχείρισης ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τον δρα Μιχαήλ Λοιζίδη Χημικό/ Περιβαλλοντολόγο Μηχανικό Διευθυντή του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΤΗ, Κέντρο Μελετών και Έρευνας. Tην Ημερίδα στήριξε το ΕΤΕΚ.

Ο Σπύρος Αμούργης ανέλυσε ακροθιγώς με συγκεκριμένα παραδείγματα τόσο την χωροθέτηση όσο και την χωροταξία οικισμών και οικοδομημάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με επικεντρωμένες αναφορές στην βιοκλιματική τους παράμετρο. Η μελέτη τέτοιων παραδειγμάτων μπορεί να δώσει ακόμα και σήμερα χρήσιμες πληροφορίες και τρόπους βιοκλιματικών σχεδιασμών. Σημείωσε ακόμη ότι τέτοιοι σχεδιασμοί πρέπει να συνάδουν με την χρηστική λειτουργία τους και ότι μπορούν κάλλιστα να έχουν ψηλή αισθητική αξία παράλληλα με την συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας και την διασφάλιση των συνθηκών άνεσης για τους χρήστες. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να αναζητηθεί και συλλεχτεί αυτή η γνώση στους παλιούς τεχνίτες προτού αυτή χαθεί οριστικά.

Ο κ. Χατζηνικολάου παρουσίασε εκ μέρους του κ. Σόλων Κασίνη, μέσα από μια σειρά από διαφάνειες, τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (Οδηγίες 2002/91/ΕΚ, την αναθεωρημένη 2010/31/ΕΚ) τους νόμους και κανονισμούς περί ρύθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων, αναφέρθηκε στη μεθοδολογία υπολογισμού της Ενεργειακής Απόδοσης των κτιρίων, στις σχεδιαζόμενες επιθεωρήσεις και στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Ο Δρ. Βασίλης Γέρος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό κτιρίων ώστε να παρέχουν τις απαραίτητες συνθήκες άνεσης στο εσωτερικό τους και την ισορροπία που πρέπει να έχουν με το εξωτερικό τους περιβάλλον με στόχο φυσικά την ενεργειακή βελτιστοποίηση. Αναφέρθηκε στην συνολική ενεργειακή αποδοτικότητα ενός κτιρίου, επιπλέον, αναφέρθηκε κάπως πιο διεξοδικά, σε μελέτες σκίασης σε συνδυασμό με τον φωτισμό κάποιων κτιρίων (π.χ το νέο μουσείο της Ακρόπολης)

Τέλος ο Δρ. Μιχάλης Λοϊζίδης υπό την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου στα θέματα στοιχειοθέτησης περιπτώσεων αστικής όχλησης σκιαγράφησε μέσα από παραδείγματα της Κυπριακής πραγματικότητας, το υφιστάμενο καθεστώς, τις προκλήσεις, τα νομοθετικά και τεχνικά εργαλεία και αριθμό εναλλακτικών λύσεων για την βελτίωση των ποιο κοινών παραμέτρων αστικής όλχησης. Θεωρώντας επίσης, ως αναφαίρετο το δικαίωμα του κάθε δημότη στην απόλαυση των βασικών αισθήσεων, όπως η ακοή, όσφρηση, όραση, ιδιαίτερα στους αυστηρά προσωπικούς χώρους της κατοικίας του, παρουσίασε τις υφιστάμενες μεθόδους προσέγγισης-στοιχειοθέτησης περιπτώσεων αστικής όχλησης, την οργανολογία, όπως και τις μελλοντικές τάσεις προσέγγισης του θέματος στην Κύπρο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Χορηγοί της Ημερίδας ήταν η ΑΗΚ και τα Ηνωμένα Τουβλοποιεία ΛΤΔ.

Χαιρετισμός του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας στην Ημερίδα Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ



Χαιρετισμός του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας στην Ημερίδα
«Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτηρίων»
Αίθουσα Ήλεκτρον – Κεντρικά Γραφεία ΑΗΚ
Σάββατο 14 Μαΐου 2011, ώρα 10π।μ.


Εκλεκτοί προσκεκλημένοι από την Ελλάδα
Κυρίες και Κύριοι


Είναι με μεγάλη προθυμία που η Υπηρεσία Ενέργειας αποδέχθηκε την πρόταση των «Φίλων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου» για συν-διοργάνωση της σημερινής Ημερίδας που έχει ως θέμα τον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτηρίων. Ένα θέμα επίκαιρο που έχει άμεση σχέση με τις αναβαθμισμένες απαιτήσεις της νέας Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων και ειδικότερα με την αυτήν που αφορά τα κτήρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.


Μια Πρότυπη Πόλη, πρέπει να είναι μια πόλη που να ικανοποιεί τις ανάγκες διαμονής, διακίνησης, εργασίας και ψυχαγωγίας των σημερινών κατοίκων της και να προνοεί για τις ανάγκες των μελλοντικών της κατοίκων, με αποδοτικό και καλαίσθητο τρόπο, επιτυγχάνοντας έτσι στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αναπτύξεις που να διασφαλίζουν την αειφορία της Πόλης.
Σε μια ποιοτική, περιβαλλοντική ανάπτυξη Πόλεως οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού πρέπει να εφαρμόζονται ούτως ώστε, ο ελεύθερος χώρος, τα κτήρια, τα οικιστικά σύνολα να αντιμετωπίζονται ως μια ενότητα αλληλοεξαρτώμενη, που σχετίζεται άμεσα, επηρεάζει και επηρεάζεται από το κλίμα και το περιβάλλον του τόπου.
Τις τελευταίες δεκαετίες ο τρόπος που κτίσαμε τα κτήρια και τις πόλεις μας έχει περιφρονήσει βάναυσα το περιβάλλον και την ενεργειακή συμπεριφορά των κτηρίων εξαιτίας του νεοπλουτισμού, του μιμητισμού, της άγνοιας αλλά και της έλλειψης κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου.
Τα κτήρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώνουν κατά μέσο όρο το 40% της πρωτογενούς ενέργειας. Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό κυμαίνεται γύρω στο 35%. Η μείωση των απωλειών ενέργειας μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο μας, αφού τα υφιστάμενα περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας είναι μεγάλα και κυμαίνονται πέρα του 30%, με τη λήψη απλών και ανέξοδων μέτρων.
Η άντληση της γνώσης, των πρακτικών και τεχνικών, που ακολουθήθηκαν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική (η οποία αγνοήθηκε κατάφορα) η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και η αναζήτηση καθαρών τεχνολογικά λύσεων όπως η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποκτούν ιδιαίτερη αξία, ειδικά σήμερα που τα σύγχρονα κτήρια οφείλουν να ανταποκριθούν στους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους, περιορίζοντας τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και την αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος.


Η Υπηρεσία Ενέργειας εφαρμόζει από το 2007 νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων σύμφωνα με την οποία, όλα τα νέα κτήρια καθώς και τα κτήρια πάνω από 1000 τετραγωνικά μέτρα, που τυγχάνουν ριζικής ανακαίνισης, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις όπως, ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστο Β στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, ελάχιστα επίπεδα θερμομόνωσης του κελύφους, χρήση ηλιακών συλλεκτών για ζεστό νερό χρήσης και τοποθέτηση πρόνοιας για μελλοντική εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης όλα τα κτήρια κατά την κατασκευή, την πώληση και την ενοικίαση τους θα πρέπει να διαθέτουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης το οποίο να πληροφορεί τον κάθε ενδιαφερόμενο για την ενεργειακή κατάσταση του κτηρίου πριν αποφασίσει να το αγοράσει ή να το ενοικιάσει.
Για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας η Υπηρεσία Ενέργειας έχει εκπαιδεύσει δωρεάν μέχρι σήμερα, με τη διοργάνωση 35 σεμιναρίων, 720 μηχανικούς. Από αυτούς, 266 έχουν εγγραφεί στο σχετικό Μητρώο και εκδίδουν Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης αφού έχουν πετύχει στις εξετάσεις και διαθέτουν την πείρα που απαιτείται από τους Κανονισμούς.
Από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 5211 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης για κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες και 177 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης για κτήρια που δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικίες.


Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρκετά φιλόδοξοι και απαιτητικοί για το μέλλον. Έχουν ήδη καθοριστεί δεσμευτικοί στόχοι για το 2020 που αφορούν την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% σε σύγκριση με το 1990 και την αύξηση της συνεισφοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ ενδεικτικός στόχος για 20% έχει οριστεί για το κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας.
Στον τομέα των κτηρίων η νέα Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση απαιτεί από τα Κράτη Μέλη όπως από το 2020 όλα τα νέα κτήρια, να είναι κτήρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας। Αυτό σημαίνει ότι τα κτήρια θα πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται με τρόπο ώστε να διαθέτουν πολύ ψηλή ενεργειακή απόδοση, με παράλληλη αξιοποίηση όλων των τεχνικών για παθητική θέρμανση, δροσισμό και φωτισμό. Η σχεδόν μηδενική ή πολύ χαμηλή ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για ικανοποίηση των αναγκών των κτηρίων αυτών θα πρέπει να καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες μπορεί να παράγονται επιτόπου στο κτήριο ή στο κτηριακό τετράγωνο.


Για διευκόλυνση της ετοιμασίας του εθνικού σχεδίου δράσης για αύξηση του αριθμού των κτηρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, το Υπουργείο μας έχει ζητήσει προσφορές για τον ορισμό της κατοικίας με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, στις τέσσερεις κλιματολογικές ζώνες της Κύπρου. Η περίοδος υποβολής των προσφορών έληξε και η Υπηρεσία Ενέργειας προχωρά με την αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν.
Επίσης, σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης προωθείται ο σχεδιασμός και η κατασκευή πρότυπων κατοικιών με χαμηλές ενεργειακές ανάγκες, ώστε να αποκτηθούν χρήσιμες εμπειρίες ιδιαίτερα για το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κατασκευή τέτοιων κατοικιών, καθώς επίσης για τις πραγματικές ποσότητες ενέργειας που μπορούν να εξοικονομηθούν σε σύγκριση με μια συνηθισμένη κατοικία.
Εξίσου σημαντική είναι επίσης η συνεργασία μας με την ακαδημαϊκή κοινότητα του τόπου, με την κοινή συμμετοχή μας σε προτάσεις που αφορούν την πρόσκληση του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας Θεματικής κάτω από το Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη – Δράση Αστικό και Δομημένο Περιβάλλον».

Κυρίες και Κύριοι
Μέσα στα πλαίσια διοργάνωσης της σημερινής Ημερίδας θα ήταν πιστεύω παράληψη αν δεν γινόταν αναφορά και στην πρόσφατη βράβευση, από την Ε। Επιτροπή, του νοσοκομείου American Heart Institute στη Λευκωσία ως Πράσινο Κτήριο για το 2011 στην κατηγορία των νέων κτηρίων. Η αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού στο μέγιστο βαθμό, τα ψηλά επίπεδα θερμομόνωσης του κελύφους, η χρήση γεωθερμικής αντλίας θερμότητας για θέρμανση και ψύξη, καθώς επίσης η εγκατάσταση ΦΣ ισχύος 100kWp έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 55% περίπου.


Τελειώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τους «Φίλους του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου» για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την σημερινή Ημερίδα και να ευχαριστήσω όλους εσάς για την εδώ παρουσία σας।

Αναμένουμε όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν από τους διακεκριμένους ομιλητές μας.
Ευχαριστώ


Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 1421 Λευκωσία
Τηλ. κέντρο: 22867100, τηλεομοιότυπο: 22375120, ιστοσελίδα: www.mcit.gov.cy