Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Για τον τρόπο εισδοχής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

OI ΦIΛOI TOY EΛΛHNIKOY ANOIKTOY ΠANEΠIΣTHMIOY
KAI TOY ANOIKTOY ΠANEΠIΣTHMIOY KYΠPOY
Kαλυψούς 15, Διαμ. 202, Aκρόπολη, Λευκωσία 2014
http://www.oifiloieapapk.blogspot.com Tηλ. 99053060 , fax: 22250965

Λευκωσία , 27/2/2011

Για τον τρόπο εισδοχής

Το ΔΣ στην τελευταία συνεδρία του, στις 19 Φεβρουαρίου 2011, επαναβεβαίωσε την πάγια θέση του Συνδέσμου όσον αφορά τον τρόπο εισδοχής των φοιτητών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία χρονολογείται από την εποχή της ίδρυσης του Συνδέσμου. Συγκεκριμένα:


Α) Θεωρούμε ότι τα μόνα προσόντα που θα πρέπει να έχει ένας υποψήφιος φοιτητής για να φοιτήσει σε προπτυχιακό πρόγραμμα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι το απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης ενώ σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι το πτυχίο.


Β) Διαφωνούμε κάθετα με τα κριτήρια εισδοχής των φοιτητών που καθιέρωσε η Διοικούσα Επιτροπή του Ανοικτού Πανεπιστημίου διότι στην περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις, αυτά δεν εξασφαλίζουν ότι οι υποψήφιοι που ικανοποιούν τα ελάχιστα προσόντα (απολυτήριο ή πτυχίο) έχουν ίσα δικαιώματα ως προς τη μόρφωση. Με το σύστημα μοριοδότησης, που καθιέρωσε η Διοικούσα Επιτροπή γίνεται διάκριση μεταξύ των υποψηφίων και συνεπώς μεταξύ των υπάρχει ανισότητα και κατ’ επέκταση παραβίαση βασικής Αρχής της Ανοικτής Εκπαίδευσης καθώς και του Συνταγματικού δικαιώματος των ατόμων ως προς τη μόρφωση. Για αυτό, στην περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις θέσεις, που μπορεί να προσφέρει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος εισδοχής των φοιτητών σε αυτό είναι η κλήρωση, διότι μέσω της κλήρωσης εξασφαλίζεται σε όλους το ίδιο δικαίωμα ως προς την μόρφωση.

.............................................................................................Eκ μέρους του ΔΣ
Ο Γραμματέας ...................................................................O Πρόεδρος


Χρίστος Χρίστου .............................................................Δρ Γεώργιος Στρατουράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου