Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Για την πρωτοβουλία του ΑΠΚυ/ Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού


OI  ΦIΛOI  TOY  EΛΛHNIKOY  ANOIKTOY  ΠANEΠIΣTHMIOY
KAI TOY ANOIKTOY ΠANEΠIΣTHMIOY KYΠPOY
Kαλυψούς 15, Διαμ. 202,  Aκρόπολη, Λευκωσία 2014 fax: 22250965
http://www.oifiloieapapk.blogspot.com  e-mail:oifiloieapapk@gmail.com

Λευκωσία , 16/11/2014

Προς Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού
Δρ Κώστα Καδή

Έντιμε κύριε Υπουργέ,

Σας ενημερώνουμε ότι σε συνεδρία του το ΔΣ του Σωματείου ασχολήθηκε, με την πρωτοβουλία του ΑΠΚυ, που αφορά την προώθηση της Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τα ιδιωτικά και Δημόσια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου. Για αυτό θα θέλαμε καταρχήν να σας πληροφορήσουμε ότι, η Ανοικτή Εκπαίδευση στηρίζεται πάνω σε κάποιες αρχές που προσδιορίζει ο επιθετικός προσδιορισμός Ανοικτή. Ο όρος ανοικτή εκπαίδευση αναφέρεται στο δικαίωμα του ανθρώπου να μορφώνεται όποτε ο ίδιος το επιθυμεί, στον τόπο και το χρόνο που θα επιλέξει ο ίδιος και με το ρυθμό που ο ίδιος μπορεί, καθώς επίσης και στο δικαίωμα να διαμορφώνει ο ίδιος τη μορφωτική του φυσιογνωμία, τόσο από πλευράς επιπέδου σπουδών όσο και από πλευράς γνωστικού αντικειμένου.
Από την άλλη η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί μέθοδο εκπαίδευσης την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν, τόσο τα συμβατικά πανεπιστήμια, όσο και τα Ανοικτά πανεπιστήμια. Το εκπαιδευτικό υλικό όμως, που δίνεται στους φοιτητές των συμβατικών πανεπιστημίων δεν είναι κατάλληλο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και κατ’ επέκταση ούτε και για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση.  Στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, ο φοιτητής βρίσκεται μακριά από τον <<διδάσκοντα>>  και μελετά στο χρόνο που ο ίδιος επιθυμεί, στον τόπο που ο ίδιος επιθυμεί και με το ρυθμό που ο ίδιος μπορεί. Γι’ αυτό, το εκπαιδευτικό υλικό θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να πληρούνται όλες οι πιο πάνω προϋποθέσεις,  και επιπλέον θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο τέτοιο ώστε να επιτρέπει στο φοιτητή να μαθαίνει από μόνος του όσον το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Συνεπώς, πρέπει όλες οι λειτουργίες ή οι διεργασίες που πραγματοποιούνται για την αποδοτικότερη πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία να μεταφερθούν στο εκπαιδευτικό υλικό.
            Aπό την άλλη οι διδάσκοντες (οι επιβλέποντες κάθε ομάδας σπουδαστών), σε ένα Ανοικτό και εξ Αποστάσεως Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, για να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στο ρόλο τους χρειάζεται να έχουν ένα κατάλληλο σύνολο γνώσεων, ικανοτήτων και στάσεων που αφορούν την  Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, αλλά και την Εκπαίδευση Ενηλίκων από τη στιγμή που οι σπουδαστές τους είναι ενήλικα άτομα.    
Καταλήγοντας κύριε Υπουργέ, θέλουμε να τονίσoυμε με έμφαση ότι για να μπορέσει να επιτευχθεί και να στεφθεί με επιτυχία η πρωτοβουλία που ανακοινώσατε πρέπει:
Πρώτον: να επιμορφωθούν στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση καθώς και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, όσοι επιθυμούν να είναι <<διδάσκοντες>> στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Θεωρούμε ορθό το Ανοικτό Πανεπιστήμιο να προκηρύξει θέσεις για την επιμόρφωση διδακτόρων και καθηγητών πανεπιστημίου στις δύο πιο πάνω Θεματικές Ενότητες. Η ενέργεια του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του (1998) που επιμόρφωνε διδάκτορες και πανεπιστημιακούς αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα.  
Δεύτερο: πρέπει το εκπαιδευτικό υλικό της συμβατικής εκπαίδευσης να τροποποιηθεί κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, είτε από τους ίδιους τους συγγραφείς του συμβατικού υλικού, αφού πρώτα επιμορφωθούν στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, είτε σε συνεργασία με άλλους που έχουν τύχει  επιμόρφωσης στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και είναι σχετικοί με το γνωστικό αντικείμενο στο οποίο αναφέρεται το εκπαιδευτικό υλικό.

Eκ μέρους του ΔΣ
Ο  Γραμματέας                                                        O Πρόεδρος
                                                           


Χρίστος Χρίστου                                         Δρ Γεώργιος  Στρατουράς




Κοινοποίηση: Πρόεδρο ΔΕ ΑΠΚυ Καθηγητή Κωνσταντίνο Χρίστου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου