Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ο Χαιρετισμός του Προέδρου του Σωματείου στην Ημερίδα ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ


OI  ΦIΛOI  TOY  EΛΛHNIKOY  ANOIKTOY  ΠANEΠIΣTHMIOY
KAI TOY ANOIKTOY ΠANEΠIΣTHMIOY KYΠPOY
Kαλυψούς 15, Διαμ. 202,  Aκρόπολη, Λευκωσία 2014,  Tηλ. 99053060 , 22250965


Λευκωσία , 05/11/2016

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 05/11/2016  ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
«ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΚΑΙ ΤΟΥ
ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ»
 Δρ Γεώργιο Στρατουρά

Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων 

Κυρία Παναγιώτου, εκπρόσωπε του Yπουργού  Παιδείας και Πολιτισμού

Κυρία Παναγιώτου,  Επίτροπε  Περιβάλλοντος

Κύριε Γιασουμή, εκπρόσωπε του προέδρου της  Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού 

Πανεπιστημίου Κύπρου

Κυρία Δημητρίου, εκπρόσωπε του Αρχηγού Αστυνομίας

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Φίλοι και Φίλες

Κυρίες και κύριοι

Κατ΄ αρχήν θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς τον  κ. Χριστόφορο Χριστοδουλίδη Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, τον κ. Μάριο Ευθυμίου Λειτουργό του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και στον κ. Φίλιππο Δρουσιώτη Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού  που αποδέχθηκαν να είναι ομιλητές στην Ημερίδα με θέμα:

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Ευχαριστούμε θερμά επίσης τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αποδέχθηκαν την πρόταση μας να απευθύνουν το δικό τους χαιρετισμό στην Ημερίδα.

          Επίσης θερμά ευχαριστούμε την Επίτροπο Περιβαλλοντος και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου που αποδέχθηκαν την πρόταση μας για τη συνδιοργάνωση της Ημερίδας. Επίσης, εκ μέρους του ΔΣ του Σωματείου εκφράζω τις θερμές μας ευχαριστίες στην ΑΗΚ που μας παραχώρησε την αίθουσα, που ας σημειωθεί είναι η τέταρτη φορά που πραγματοποιεί το Σωματείο ημερίδα σε αυτή την αίθουσα.

                    Tο Σωματείο  προϋπήρξε του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και συνέβαλε στην διαμόρφωση του νόμου που αφορούσε την ίδρυσή του. Η Έκθεση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, για το νομοσχέδιο που είχε τίτλο, <<Ο Περί Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμος του 2002>>  με ημερομηνία 10/12/2002, προς την Ολομέλεια της Βουλής, ήταν πολύ τιμητική για το Σωματείο, αφού στην έκθεσή της, γινόταν αναφορά ότι μεταξύ άλλων έλαβε υπόψη και τις εισηγήσεις του Σωματείου. Στις 19/12/2002, σε μια κατάμεστη αίθουσα, η Βουλή των Αντιπροσώπων, ψήφισε τον νόμο που αφορούσε την ίδρυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου, δεκατρείς από τις εισηγήσεις μας συμπεριλήφθηκαν στον ιδρυτικό νόμο.

                     Στις 13/2/2003 με την υπ. Απόφαση 57.374 το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζει την πρώτη Διοικούσα Επιτροπή. Το 2004 το Σωματείο πραγματοποιεί την πρώτη του έρευνα. Η έρευνα είχε ως σκοπό την εκμαίευση των μορφωτικών και επιμορφωτικών αναγκών των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, είχαν μοιραστεί ή σταλεί ταχυδρομικά σε 344 σχολεία του Δημοσίου 1449 ερωτηματολόγια από τα οποία επέστρεψαν 989, που αντιστοιχούσαν στο 10% περίπου του τότε πληθυσμού των εκπαιδευτικών του Δημοσίου. Στις 5 και 12/07/2005 μετά από πρόσκληση μας από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής παρευρεθήκαμε  στις συνεδρίες της που είχαν ως θέματα
α) τον περί Προϋπολογισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου του 2005 Νόμο του 2005 και
β) Ενημέρωση για τη λειτουργία του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Στις πιο πάνω συνεδρίες μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στα ευρήματα της έρευνας μας. Ας σημειωθεί μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας ήταν και τα εξής:
α) το 77,96% των εκπαιδευτικών του δείγματος επιθυμούσαν ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου
β) το πτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, ήταν το πρώτο σε προτίμηση με ποσοστό 23,25% μεταξύ των πέντε πτυχιακών προγραμμάτων που ανέφερε ο ιδρυτικός νόμος, ως τα πρώτα προγράμματα σπουδών που θα πρόσφερε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο με την έναρξη της λειτουργίας του και
γ) Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα, Σπουδές στα Παιδαγωγικά ήταν  το πρώτο σε προτίμηση με ποσοστό 51,67%.

                  Στις 14/12/2005 το Σωματείο συνδιοργανώνει την πρώτη του ημερίδα με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο με θέμα: H Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση στην Κύπρο, όπου του δόθηκε, μεταξύ άλλων, η ευκαιρία να παρουσιάσει  στοιχεία από την έρευνα του 2004. Τον Σεπτέμβριο του 2006 το Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσφέρει τα πρώτα προγράμματα σπουδών του.   
  
                Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια το Σωματείο μας πρόβαλε και διάδωσε και ταυτόχρονα υπερασπίσθηκε τα ιδεώδη της Ανοικτής Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με αυτά, η μόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων και θα πρέπει να μπορούν να την απολαμβάνουν όποτε τη ζητήσουν. Για αυτό και η Πολιτεία για να κάνει πράξη αυτό το πανανθρώπινο δικαίωμα έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών της στο εκπαιδευτικό της σύστημα. Ταυτόχρονα, ο κάθε σπουδαστής έχει το δικαίωμα να καθορίζει ο ίδιος τον τόπο, το χρόνο και τον ρυθμό με τον οποίο μπορεί να μελετά, αλλά και το δικαίωμα να καθορίζει ο ίδιος τόσο το περιεχόμενο των σπουδών του όσο και το επίπεδο των σπουδών του. Χαιρόμαστε που η Διοικούσα Επιτροπή διατηρεί τις αυτοτελείς Θεματικές Ενότητες γιατί αυτές αποτελούν την ραχοκοκαλιά ενός Ανοικτού Πανεπιστημίου. Χαιρόμαστε επίσης που μετά από 11 χρόνια το Σωματείο με συνδιοργανωτή πάλι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα παρουσιάσει τη δεύτερή του έρευνα που αφορά τώρα την εκμαίευση των μορφωτικών και επιμορφωτικών αναγκών των ατόμων της υπαίθρου, που τα αποτελέσματα της όπως θα δούμε στη συνέχεια είναι ενδιαφέροντα


Σας ευχαριστώ πολύ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου