Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Ο Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Καθηγητών Σ.Ε.Α. (ΟΕΛΜΕΚ), Χάρη Χαραλάμπους στην Ημερίδα της 18ης Μαΐου 2024

 

Ο Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΟΕΛΜΕΚ), Χάρη Χαραλάμπους στην Ημερίδα της 18ης Μαΐου  2024 

 

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι και αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ και απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή Ημερίδα με θέμα Ειδική Αγωγή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – Πραγματικότητες και Εισηγήσεις η οποία συνδιοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΟΕΛΜΕΚ) και το ΔΣ του Σωματείου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστήμιου και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου».

 

Η Ημερίδα έχει ως κύριο στόχο της να  αναδείξει την αναγκαιότητα της διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής όλων των παιδιών στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με σεβασμό στη διαφορετικότητα κάθε παιδιού, καθώς και στο θεμελιώδες δικαίωμά του στην εκπαίδευση.

 

Η στήριξη με κάθε δυνατό τρόπο των παιδιών με αναπηρίες ή άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η παροχή του κατάλληλου περιβάλλοντος ούτως ώστε να  μεγιστοποιήσουν την ακαδημαϊκή και κοινωνική τους ανάπτυξη  και η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου  για ομαλή προσαρμογή τους στο σχολικό περιβάλλον και την ενσωμάτωσή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο αποτελούν και πρέπει να αποτελούν κύριο μέλημά μας. Οι ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών με αναπηρίες ή με άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εξυπηρετούνται μέσα από τις υπηρεσίες και τα προγράμματα που προσφέρει η Ειδική Εκπαίδευση, η λειτουργία των οποίων στοχεύει τόσο στην έγκαιρη διάγνωση όσο και στον σχεδιασμό και υλοποίηση της κατάλληλης παρέμβασης.

 

Μέσα λοιπόν από αυτές τις παραμέτρους οι οποίες έχουν ως πρώτιστο μέλημά τους την εξυπηρέτηση των παιδιών με αναπηρίες, η Κυπριακή Δημοκρατία, με την κύρωση της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες ψήφισε τον περί της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες Νόμο του 2011. Με βάση τη Σύμβαση, το κράτος έχει την υποχρέωση να προάγει, να προστατεύει και να διασφαλίζει την πλήρη και ίση απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, από τα παιδιά με αναπηρίες. 

 

Έτσι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υ.Π.Α.Ν.) έχει ήδη ξεκινήσει τον διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την καταγραφή και κωδικοποίηση πρακτικών μέτρων βελτίωσης και μετάβασης προς την ενιαία/συμπεριληπτική εκπαίδευση.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα

 

·         Τον Δρ. Τιμόθεο Παπαδόπουλο Καθηγητή στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη θετική ανταπόκρισή του για τη συμμετοχή στην Ημερίδα μας με  Εισήγησή .

·         Την κα. Έλενα Χατζηγέρου Διευθύντρια στο Γυμνασίου Αγ. Αθανασίου Λεμεσού και Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης για τη δική της εισήσηση.

·         Τον κ. Λεύκος Δημοσθένους συνάδελφο και  Β. Διευθυντή στο Λύκειο Κύκκου Β’ αλλά και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κυπριακού Συνδέσμου Συμβουλευτικής και Καθοδήγησης

·         Τον κ Άρη Κίκα συνάδελφο ΚΣΕΑ στο Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού με την Εισήγησή του «Κατ' οίκον εκπαίδευση - το πρόγραμμα και εμπειρίες από την εφαρμογή του».

·         Τον Δρ. Χαράλαμπο Βέργα συνάδελφο Β. Διευθυντή στο Λύκειο Κύκκου Πάφου, Εκπαιδευτή Προγράμματος Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης Καθηγητών/τριων Σ.Ε.Α. αλλά και Αντιπρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΟΕΛΜΕΚ)  για τις Εισήγησεις τους.

 

·         Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω τα μέλη του ΔΣ του Κυπριακού Συνδέσμου Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΟΕΛΜΕΚ)  

 

Μαριάννα Καταλάνου

Άννα Σοφοκλέους

Παναγιώτα Ναζίρη

Ελένη Παπαϊωάννου

Νίκολα Δημητρίου

 

για την πολύτιμη βοήθειά τους προκειμένου να οργανωθεί αυτή η Ημερίδα.

 

Θερμές ευχαριστίες εκφράζω  προς στον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Στρατουρά και τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστήμιου και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου» για τη συνδιοργάνωση της Ημερίδας.

 

Ευχαριστίες και προς την ΟΕΛΜΕΚ για την παραχώρηση της ΑΙΘΟΥΣΑΣ για την Ημερίδα μας αλλά και προς τον Πρόεδρο της Οργάνωσής μας κ. Δημήτρη Ταλιαδώρο για τη συνεχή στήριξή του στο έργο μας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου