Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Σύντομη περίληψη των ομιλιών της Ημερίδας της 14ης Μαίου 2011

OI ΦIΛOI TOY EΛΛHNIKOY ANOIKTOY ΠANEΠIΣTHMIOY
KAI TOY ANOIKTOY ΠANEΠIΣTHMIOY KYΠPOY
Kαλυψούς 15, Διαμ. 202, Aκρόπολη, Λευκωσία 2014
http://www.oifiloieapapk.blogspot.com Tηλ. 99053060 , Fax: 22250965



Λευκωσία , 19/5/2011



Σύντομη Περίληψη των ομιλιών της Ημερίδας
Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων



Tο Σάββατο 14 Μαίου o Σύνδεσμος Οι Φίλοι του ΕΑΠ και του ΑΠΚυ και η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συνδιοργάνωσαν Ημερίδα με Θέμα: Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων με Ομιλητές, τον καθηγητή, Αρχιτέκτονα-Πολεοδόμο, κ. Σπύρο Αμούργη Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας για την Ανώτατη Εκπαίδευση της Ελλάδας και τέως αντιπρόεδρο της ΔΕ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου λειτουργό της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τον δρα Βασίλειο Γέρο, Στέλεχος Διαχείρισης ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τον δρα Μιχαήλ Λοιζίδη Χημικό/ Περιβαλλοντολόγο Μηχανικό Διευθυντή του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΤΗ, Κέντρο Μελετών και Έρευνας. Tην Ημερίδα στήριξε το ΕΤΕΚ.

Ο Σπύρος Αμούργης ανέλυσε ακροθιγώς με συγκεκριμένα παραδείγματα τόσο την χωροθέτηση όσο και την χωροταξία οικισμών και οικοδομημάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με επικεντρωμένες αναφορές στην βιοκλιματική τους παράμετρο. Η μελέτη τέτοιων παραδειγμάτων μπορεί να δώσει ακόμα και σήμερα χρήσιμες πληροφορίες και τρόπους βιοκλιματικών σχεδιασμών. Σημείωσε ακόμη ότι τέτοιοι σχεδιασμοί πρέπει να συνάδουν με την χρηστική λειτουργία τους και ότι μπορούν κάλλιστα να έχουν ψηλή αισθητική αξία παράλληλα με την συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας και την διασφάλιση των συνθηκών άνεσης για τους χρήστες. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να αναζητηθεί και συλλεχτεί αυτή η γνώση στους παλιούς τεχνίτες προτού αυτή χαθεί οριστικά.

Ο κ. Χατζηνικολάου παρουσίασε εκ μέρους του κ. Σόλων Κασίνη, μέσα από μια σειρά από διαφάνειες, τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (Οδηγίες 2002/91/ΕΚ, την αναθεωρημένη 2010/31/ΕΚ) τους νόμους και κανονισμούς περί ρύθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων, αναφέρθηκε στη μεθοδολογία υπολογισμού της Ενεργειακής Απόδοσης των κτιρίων, στις σχεδιαζόμενες επιθεωρήσεις και στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Ο Δρ. Βασίλης Γέρος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό κτιρίων ώστε να παρέχουν τις απαραίτητες συνθήκες άνεσης στο εσωτερικό τους και την ισορροπία που πρέπει να έχουν με το εξωτερικό τους περιβάλλον με στόχο φυσικά την ενεργειακή βελτιστοποίηση. Αναφέρθηκε στην συνολική ενεργειακή αποδοτικότητα ενός κτιρίου, επιπλέον, αναφέρθηκε κάπως πιο διεξοδικά, σε μελέτες σκίασης σε συνδυασμό με τον φωτισμό κάποιων κτιρίων (π.χ το νέο μουσείο της Ακρόπολης)

Τέλος ο Δρ. Μιχάλης Λοϊζίδης υπό την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου στα θέματα στοιχειοθέτησης περιπτώσεων αστικής όχλησης σκιαγράφησε μέσα από παραδείγματα της Κυπριακής πραγματικότητας, το υφιστάμενο καθεστώς, τις προκλήσεις, τα νομοθετικά και τεχνικά εργαλεία και αριθμό εναλλακτικών λύσεων για την βελτίωση των ποιο κοινών παραμέτρων αστικής όλχησης. Θεωρώντας επίσης, ως αναφαίρετο το δικαίωμα του κάθε δημότη στην απόλαυση των βασικών αισθήσεων, όπως η ακοή, όσφρηση, όραση, ιδιαίτερα στους αυστηρά προσωπικούς χώρους της κατοικίας του, παρουσίασε τις υφιστάμενες μεθόδους προσέγγισης-στοιχειοθέτησης περιπτώσεων αστικής όχλησης, την οργανολογία, όπως και τις μελλοντικές τάσεις προσέγγισης του θέματος στην Κύπρο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Χορηγοί της Ημερίδας ήταν η ΑΗΚ και τα Ηνωμένα Τουβλοποιεία ΛΤΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου