Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Χαιρετισμός του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας στην Ημερίδα Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ



Χαιρετισμός του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας στην Ημερίδα
«Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτηρίων»
Αίθουσα Ήλεκτρον – Κεντρικά Γραφεία ΑΗΚ
Σάββατο 14 Μαΐου 2011, ώρα 10π।μ.


Εκλεκτοί προσκεκλημένοι από την Ελλάδα
Κυρίες και Κύριοι


Είναι με μεγάλη προθυμία που η Υπηρεσία Ενέργειας αποδέχθηκε την πρόταση των «Φίλων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου» για συν-διοργάνωση της σημερινής Ημερίδας που έχει ως θέμα τον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτηρίων. Ένα θέμα επίκαιρο που έχει άμεση σχέση με τις αναβαθμισμένες απαιτήσεις της νέας Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων και ειδικότερα με την αυτήν που αφορά τα κτήρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.


Μια Πρότυπη Πόλη, πρέπει να είναι μια πόλη που να ικανοποιεί τις ανάγκες διαμονής, διακίνησης, εργασίας και ψυχαγωγίας των σημερινών κατοίκων της και να προνοεί για τις ανάγκες των μελλοντικών της κατοίκων, με αποδοτικό και καλαίσθητο τρόπο, επιτυγχάνοντας έτσι στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αναπτύξεις που να διασφαλίζουν την αειφορία της Πόλης.
Σε μια ποιοτική, περιβαλλοντική ανάπτυξη Πόλεως οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού πρέπει να εφαρμόζονται ούτως ώστε, ο ελεύθερος χώρος, τα κτήρια, τα οικιστικά σύνολα να αντιμετωπίζονται ως μια ενότητα αλληλοεξαρτώμενη, που σχετίζεται άμεσα, επηρεάζει και επηρεάζεται από το κλίμα και το περιβάλλον του τόπου.
Τις τελευταίες δεκαετίες ο τρόπος που κτίσαμε τα κτήρια και τις πόλεις μας έχει περιφρονήσει βάναυσα το περιβάλλον και την ενεργειακή συμπεριφορά των κτηρίων εξαιτίας του νεοπλουτισμού, του μιμητισμού, της άγνοιας αλλά και της έλλειψης κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου.
Τα κτήρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώνουν κατά μέσο όρο το 40% της πρωτογενούς ενέργειας. Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό κυμαίνεται γύρω στο 35%. Η μείωση των απωλειών ενέργειας μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο μας, αφού τα υφιστάμενα περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας είναι μεγάλα και κυμαίνονται πέρα του 30%, με τη λήψη απλών και ανέξοδων μέτρων.
Η άντληση της γνώσης, των πρακτικών και τεχνικών, που ακολουθήθηκαν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική (η οποία αγνοήθηκε κατάφορα) η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και η αναζήτηση καθαρών τεχνολογικά λύσεων όπως η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποκτούν ιδιαίτερη αξία, ειδικά σήμερα που τα σύγχρονα κτήρια οφείλουν να ανταποκριθούν στους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους, περιορίζοντας τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και την αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος.


Η Υπηρεσία Ενέργειας εφαρμόζει από το 2007 νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων σύμφωνα με την οποία, όλα τα νέα κτήρια καθώς και τα κτήρια πάνω από 1000 τετραγωνικά μέτρα, που τυγχάνουν ριζικής ανακαίνισης, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις όπως, ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστο Β στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, ελάχιστα επίπεδα θερμομόνωσης του κελύφους, χρήση ηλιακών συλλεκτών για ζεστό νερό χρήσης και τοποθέτηση πρόνοιας για μελλοντική εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης όλα τα κτήρια κατά την κατασκευή, την πώληση και την ενοικίαση τους θα πρέπει να διαθέτουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης το οποίο να πληροφορεί τον κάθε ενδιαφερόμενο για την ενεργειακή κατάσταση του κτηρίου πριν αποφασίσει να το αγοράσει ή να το ενοικιάσει.
Για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας η Υπηρεσία Ενέργειας έχει εκπαιδεύσει δωρεάν μέχρι σήμερα, με τη διοργάνωση 35 σεμιναρίων, 720 μηχανικούς. Από αυτούς, 266 έχουν εγγραφεί στο σχετικό Μητρώο και εκδίδουν Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης αφού έχουν πετύχει στις εξετάσεις και διαθέτουν την πείρα που απαιτείται από τους Κανονισμούς.
Από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 5211 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης για κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες και 177 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης για κτήρια που δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικίες.


Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρκετά φιλόδοξοι και απαιτητικοί για το μέλλον. Έχουν ήδη καθοριστεί δεσμευτικοί στόχοι για το 2020 που αφορούν την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% σε σύγκριση με το 1990 και την αύξηση της συνεισφοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ ενδεικτικός στόχος για 20% έχει οριστεί για το κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας.
Στον τομέα των κτηρίων η νέα Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση απαιτεί από τα Κράτη Μέλη όπως από το 2020 όλα τα νέα κτήρια, να είναι κτήρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας। Αυτό σημαίνει ότι τα κτήρια θα πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται με τρόπο ώστε να διαθέτουν πολύ ψηλή ενεργειακή απόδοση, με παράλληλη αξιοποίηση όλων των τεχνικών για παθητική θέρμανση, δροσισμό και φωτισμό. Η σχεδόν μηδενική ή πολύ χαμηλή ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για ικανοποίηση των αναγκών των κτηρίων αυτών θα πρέπει να καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες μπορεί να παράγονται επιτόπου στο κτήριο ή στο κτηριακό τετράγωνο.


Για διευκόλυνση της ετοιμασίας του εθνικού σχεδίου δράσης για αύξηση του αριθμού των κτηρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, το Υπουργείο μας έχει ζητήσει προσφορές για τον ορισμό της κατοικίας με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, στις τέσσερεις κλιματολογικές ζώνες της Κύπρου. Η περίοδος υποβολής των προσφορών έληξε και η Υπηρεσία Ενέργειας προχωρά με την αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν.
Επίσης, σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης προωθείται ο σχεδιασμός και η κατασκευή πρότυπων κατοικιών με χαμηλές ενεργειακές ανάγκες, ώστε να αποκτηθούν χρήσιμες εμπειρίες ιδιαίτερα για το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κατασκευή τέτοιων κατοικιών, καθώς επίσης για τις πραγματικές ποσότητες ενέργειας που μπορούν να εξοικονομηθούν σε σύγκριση με μια συνηθισμένη κατοικία.
Εξίσου σημαντική είναι επίσης η συνεργασία μας με την ακαδημαϊκή κοινότητα του τόπου, με την κοινή συμμετοχή μας σε προτάσεις που αφορούν την πρόσκληση του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας Θεματικής κάτω από το Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη – Δράση Αστικό και Δομημένο Περιβάλλον».

Κυρίες και Κύριοι
Μέσα στα πλαίσια διοργάνωσης της σημερινής Ημερίδας θα ήταν πιστεύω παράληψη αν δεν γινόταν αναφορά και στην πρόσφατη βράβευση, από την Ε। Επιτροπή, του νοσοκομείου American Heart Institute στη Λευκωσία ως Πράσινο Κτήριο για το 2011 στην κατηγορία των νέων κτηρίων. Η αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού στο μέγιστο βαθμό, τα ψηλά επίπεδα θερμομόνωσης του κελύφους, η χρήση γεωθερμικής αντλίας θερμότητας για θέρμανση και ψύξη, καθώς επίσης η εγκατάσταση ΦΣ ισχύος 100kWp έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 55% περίπου.


Τελειώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τους «Φίλους του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου» για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την σημερινή Ημερίδα και να ευχαριστήσω όλους εσάς για την εδώ παρουσία σας।

Αναμένουμε όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν από τους διακεκριμένους ομιλητές μας.
Ευχαριστώ


Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 1421 Λευκωσία
Τηλ. κέντρο: 22867100, τηλεομοιότυπο: 22375120, ιστοσελίδα: www.mcit.gov.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου