Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Συνάντηση του ΔΣ με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΑΠΚυ, 29/6/2011


OI ΦIΛOI TOY EΛΛHNIKOY ANOIKTOY ΠANEΠIΣTHMIOY
KAI TOY ANOIKTOY ΠANEΠIΣTHMIOY KYΠPOY
Kαλυψούς 15, Διαμ. 202, Aκρόπολη, Λευκωσία 2014
http://www.oifiloieapapk.blogspot.com Tηλ. 99053060 , Fax: 22250965



Λευκωσία , 28/6/2011

Προς : Πρόεδρο και μέλη
Διοικούσας Επιτροπής
Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου


Θεματολογία της συνάντησης με την Διοικούσα Επιτροπή


Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
κατ’ αρχήν, με αφορμή τη πρώτη μας συνάντηση σας συγχαίρουμε και από κοντά τόσο εσάς όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής για τον διορισμό σας στη Διοικούσα Επιτροπή. Επίσης θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη της Διοικούσας Επιτροπής, τα δύο πιο κάτω θέματα:

1. Τρόπος εισδοχής των φοιτητών.

Σας αναφέρουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με τον τρόπο εισδοχής των φοιτητών που καθιέρωσαν οι προκάτοχοί σας, δηλαδή η προηγούμενη Διοικούσα Επιτροπή, με την έναρξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Και αυτό γιατί ο τρόπος εισδοχής βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την Φιλοσοφία της Ανοικτής Εκπαίδευσης η οποία στηρίζεται στο πανανθρώπινο δικαίωμα ότι η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και θα πρέπει να μπορούν να την απολαμβάνουν όποτε την ζητήσουν. Συγκεκριμένα, εκφράζουμε την πλήρη διαφωνία μας για τα κριτήρια εισδοχής των φοιτητών που καθιέρωσε η προηγούμενη Διοικούσα Επιτροπή διότι στην περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις αυτά δεν εξασφαλίζουν ότι οι υποψήφιοι που ικανοποιούν τα ελάχιστα προσόντα έχουν ίσα δικαιώματα ως προς τη μόρφωση. Με το σύστημα μοριοδότησης που καθιέρωσαν οι προκάτοχοι σας, γίνεται διάκριση μεταξύ των υποψηφίων και συνεπώς μεταξύ των υπάρχει ανισότητα και κατ’ επέκταση παραβίαση μιας από τις βασικές Αρχές της Ανοικτής Εκπαίδευσης καθώς και του Συνταγματικού δικαιώματος των ατόμων ως προς τη μόρφωση. Για αυτό, στην περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις θέσεις που μπορεί να προσφέρει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος εισδοχής των φοιτητών σε αυτό είναι η κλήρωση διότι μέσω της κλήρωσης εξασφαλίζεται σε όλους το ίδιο δικαίωμα ως προς την μόρφωση. Επιπλέον, θέλουμε να τονίσουμε με έμφαση ότι τα μόνα προσόντα που θα πρέπει να έχει ένας υποψήφιος φοιτητής για να φοιτήσει σε προπτυχιακό πρόγραμμα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι το απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης ενώ σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι το πτυχίο.

2. Προυπηρεσιακή Κατάρτιση Εκπαιδευτικών

Θεωρούμε ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, λόγω της εξ αποστάσεως μεθοδολογίας του, είναι το πλέον αρμόδιο για να αναλάβει το θεωρητικό μέρος της προ·υ·πηρεσιακής κατάρτισης των υποψηφίων εκπαιδευτικών της Μέσης Εκπαίδευσης. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί με επιτυχία το Πρόγραμμα Προυπηρεσιακής Κατάρτισης μέσω της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης θα πρέπει να σχεδιαστεί και να δομηθεί εξ αρχής το Πρόγραμμα Προυπηρεσιακής Κατάρτισης. Αυτό σημαίνει ότι, το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, με την Επιστημονική έννοια του όρου, και ταυτόχρονα Πρόγραμμα Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια, κατά την σχεδίαση του θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αρχές μάθησης ενηλίκων όσο και οι αρχές της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Η ποιότητα ενός προγράμματος κατάρτισης εξ αποστάσεως καθορίζεται τόσον από την ποιότητα του σχεδιασμού του όσο και από την ποιότητα εφαρμογής του καθώς και από την ποιότητα των μηχανισμών βελτίωσης του. Γι’ αυτό, αυτοί που θα σχεδιάσουν το πρόγραμμα και θα παράξουν το εκπαιδευτικό υλικό θα πρέπει να έχουν προσόντα τόσο στην Εκπαίδευση Ενηλίκων όσο και στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Επειδή θα πρέπει να παραχθεί εκπαιδευτικό υλικό για πάρα πολλές ειδικότητες και πιθανόν να είναι αδύνατον να βρεθούν όλα αυτά τα άτομα, που να πληρούν τις πιο πάνω προ·υ·ποθέσεις, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο πριν προχωρήσει στην παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού και την υλοποίηση του προγράμματος θα πρέπει να προκηρύξει θέσεις επιμόρφωσης, πτυχιούχων, διδακτόρων ή πανεπιστημιακών τόσο στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση όσο και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων για να μπορέσει στην συνέχεια κάποιους από αυτούς να αξιοποιήσει.

..................................................................Eκ μέρους του ΔΣ
Ο Γραμματέας .......................................O Πρόεδρος

Χρίστος Χρίστου ................................... Δρ Γεώργιος Στρατουράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου