Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

O χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην Ημερίδα της 5ης Μαίου 2012



Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην ημερίδα με θέμα «Βιοκαλλιέργειες», στη Λευκωσία

05/05/2012




Κατ’ αρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές, τον Σύνδεσμο «Οι Φίλοι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου», την «Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου» και το Τμήμα Γεωργίας για τη συνεργασία τους στη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας με θέμα τις «Βιοκαλλιέργειες», ενός επίκαιρου και πολύ σημαντικού θέματος. Επιπρόσθετα, θα ήθελα να χαιρετίσω και την εδώ παρουσία του κ. Marco Schlueter, Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ομάδας του International Federation Of Organic Agriculture Movements (IFOAM-EUGroup), ο οποίος αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Κύπρο για τις διευθετήσεις όσον αφορά τη διοργάνωση του συνεδρίου της οργάνωσής του, το οποίο διοργανώνεται τον προσεχή Σεπτέμβριο και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας.

Η σημαντικότητα της σημερινής ημερίδας αναδεικνύεται από το γεγονός ότι η βιολογική γεωργία αποτελεί την ασφαλέστερη αλλά και τη φιλικότερη προς το περιβάλλον μέθοδο παραγωγής γεωργικών προϊόντων, χωρίς τη χρήση αγροχημικών ουσιών (φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων), που συχνά κατηγορούνται για μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και των τροφίμων που καταναλώνουμε. Για τον λόγο αυτό, τόσο τα διάφορα όργανα της ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη ειδικότερα, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της βιολογικής γεωργίας με την υιοθέτηση και εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών.

Στην Κύπρο, η βιολογική γεωργία έκανε τα πρώτα της βήματα στο τέλος της δεκαετίας του ’80, στηριζόμενη στην ιδιωτική πρωτοβουλία μερικών προοδευτικών βιοκαλλιεργητών. Ο τομέας όμως παρουσίασε ραγδαία ανάπτυξη μετά το 2002, χρονολογία κατά την οποία η βιολογική γεωργία τέθηκε υπό νομοθετική ρύθμιση και άρχισε η εφαρμογή συγκεκριμένων σχεδίων, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής οικονομικών κινήτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δέκα χρόνια το ποσοστό της βιοκαλλιεργούμενης έκτασης από 0,12% έφτασε στο 3% της συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης, ποσοστό που συγκρίνεται πολύ ευνοϊκά με το 4,1% που είναι ο μέσος όρος των 27 κρατών μελών της Κοινότητας, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι η βιολογική γεωργία σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχει ιστορία αρκετών δεκαετιών.
Στην ανάπτυξη αυτή της βιολογικής γεωργίας συνέβαλε συνδυασμός παραγόντων, όπως τα κίνητρα που παρέχονται στους βιοκαλλιεργητές μέσω των διαφόρων μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η εκπαίδευση/ενημέρωση του προσωπικού του Τμήματος Γεωργίας και των γεωργών μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα, το ενδιαφέρον και η προοδευτικότητα των ίδιων των βιοκαλλιεργητών και η δράση των Συνδέσμων τους, αλλά ασφαλώς και η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και απαίτηση των καταναλωτών να έχουν στη διάθεσή τους βιολογικά προϊόντα σε ικανοποιητικές ποσότητες και λογικές τιμές.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος πάντοτε έχει ψηλά στις προτεραιότητες του τη συνεχή ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας. Επιπρόσθετα, προς την κατεύθυνση αυτή εστιάζονται και οι ενέργειες μας όσον αφορά το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και γενικότερα την Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2014-2020, οι πρόνοιες της οποίας διαμορφώνονται αυτή την περίοδο στις Βρυξέλλες και πιθανόν, σε μεγάλο βαθμό, να οριστικοποιηθούν επί Κυπριακής Προεδρίας το προσεχές εξάμηνο.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να κλείσω τον χαιρετισμό μου, συγχαίροντας για ακόμη μία φορά τους διοργανωτές και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου