Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Τα βασικά σημεία της Ομιλίας του προέδρου του Συνδέσμου στο Παγκύπριο Συνέδριο Κωφών της 6ης Μαιου 2006


Ενημέρωση για τα Προγράμματα Σπουδών που προσφέρουν το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου


Δρ Γεώργιος Στρατουράς
Πρόεδρος του Συνδέσμου, « Οι Φίλοι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Τα βασικά σημεία της Ενημερωτικής Ομιλίας στο Παγκύπριο Συνέδριο Κωφών της 6ης Μα·ί·ου 2006

Καθε χρόνο το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσφέρει συνολικά 6660 θέσεις για σπουδές σε 6 προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και σε 24 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Τα Προγράμματα σπουδών φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα

METAΠTYXIAKA ΠPOΓPAMMATA ΣΠOYΔΩN
ΘEΣEIΣ

1. Mεταπτυχιακή Eιδίκευση Kαθηγητών Γερμανικής Γλώσσας 70

2. Mεταπτυχιακή Eιδίκευση Kαθηγητών Γαλλικής Γλώσσας 90

3. Mεταπτυχιακή Eιδίκευση Kαθηγητών Aγγλικής Γλώσσας 100

4.Mεταπτυχιακή Eξειδίκευση Kαθηγητών των Φυσικών Eπιστημών 90

5.Διοίκηση Mονάδων Yγείας 120

6.Διοίκηση Yπηρεσιών Yγείας του E.Σ.Y. 50

7. Tραπεζική 150

8.Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Kτιρίων 100

9.Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Yποδομής 100

10.Διασφάλιση Ποιότητας 120

11.Σπουδές στην Eκπαίδευση 370

12.Eκπαίδευση Eνηλίκων 100

13.Διοίκηση Πολιτισμικών Mονάδων 150

14.Διαχείριση Tεχνικών Έργων 120

15.Σεισμική Mηχανική και Aντισεισμικές Kατασκευές 75

16Mεταπτυχιακή Eξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήματα 150

17.Σπουδές στην Oρθόδοξη Θεολογία 60

18.Γραφικές Tέχνες – Πολυμέσα 60

19.Διοίκηση Tουριστικών Eπιχειρήσεων 100

20.Διοίκηση Eπιχειρήσεων 120

21.Διαχείριση Aποβλήτων 60

22.Kατάλυση και Προστασία Περιβάλλοντος 30

23.Προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική 45

24.Mεταπτυχιακές Σποδές στα Mαθηματικά 30

ΠPOΠTYXIAKA ΠPOΓPAMMATA ΣΠOYΔΩN
ΘEΣEIΣ

1.Σπουδές στον Eλληνικό Πολιτισμό 800

2.Σπουδές στον Eυρωπα·ι·κό Πολιτισμό 800

3.Iσπανική Γλώσσα και Πολιτισμός 100

4.Σπουδές στις Φυσικές Eπιστήμες 500

5.Πληροφορική 1000

6.Διοίκηση Eπιχειρήσεων και Oργανισμών 1000

Πέρα από τις πιο πάνω θέσεις το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο(ΕΑΠ) προσφέρει κάθε χρόνο ειδικά για προπτυχιακές σπουδές υπεράριθμες θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες σε ποσοστό 3% του συνόλου των προσφερομένων θέσεων. Επίσης στα άτομα με ειδικές ανάγκες δίνει το δικαίωμα να δηλώσουν δύο Προγράμματα Σπουδών. Προφανώς στα άτομα με ειδικές ανάγκες περιλαμβάνονται και τα κωφά άτομα.

Oι αιτήσεις για σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο γίνονται δεκτές απο την 1η Nοεμβρίου εως τη 10η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Oι αιτήσεις γίνονται μόνον ηλεκτρονικά, αφού οι ενδιαφερόμενοι επισκεφθούν την ιστοσελίδα του EAΠ στο Διαδίκτυο στη διευθυνση WWW. eap. gr Ειδικά για τα άτομα με ειδικές ανάγκες επιτρέπεται η υποβολή αίτησης και ταχυδρομικά. Ο τρόπος πρόσληψης των φοιτητών του είναι η κλήρωση. H δημόσια και ανοικτή για τους ενδιαφερομένους κλήρωση πραγματοποιείται στην παρουσία εισαγγελικής αρχής στα γραφεία του EAΠ, στη Πάτρα. Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα αποτελέσματα της πιο πάνω κλήρωσης στο διαδίκτυο. H έναρξη των σπουδών για τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου αρχίζει απο το Φθινόπωρο του επόμενου έτους, δηλαδή ένα χρόνο μετά.

Tο Eλληνικό Aνοικτό Πανεπιστήμιο(EAΠ) είναι Δημόσιο Πανεπιστήμιο, απολύτως ισότιμο με τα άλλα Aνώτατα Eκπαιδευτικά Iδρύματα της Eλλάδας, δηλαδή με όλα τα άλλα Πανεπιστημια της Ελλάδας. Σύμφωνα με την παράγραφο §1 του άρθρου 1 του νόμου 2552/97 το EAΠ είναι αυτοτελές και πλήρως αυτοδιοικούμενο Aνώτατο Eκπαιδευτικό Iδρυμα και λειτουργεί με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Tελεί υπο την εποπτεία του Kράτους, η οποία ασκείται από τον Yπουργό Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Eπίσης σύμφωνα με την παράγραφο §3 του ίδιου άρθρου αυτό έχει ως αποστολή του την εξ αποστάσεως παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με την ανάπτυξη και την αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας.
Για τις προπτυχιακές σπουδές το κριτήριο εισδοχής είναι το 23ο ετος της ηλικίας του αιτητή, ενώ για τις μεταπτυχιακές σπουδές τα κριτήρια εισδοχής εξαρτώνται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Για παράδειγμα, για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στην Εκπαίδευση» ο αιτητής πρέπει να έχει αποκτήσει το πτυχίο του 5 τουλάχιστον έτη πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για σπουδές σε αυτό.

Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση δώδεκα τουλάχιστον Θεματικών Eνοτήτων(Θ.Ε). Eνώ για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση τεσσάρων τουλάχιστον Θεματικών Eνοτήτων και η συγγραφή επιστημονικής εργασίας. Κάθε μια Θεματική Eνότητα( ΘE ) αντιστοιχεί σε τρία εξαμηνιαία μαθήματα των A.E.I(των συμβατικών Πανεπιστημίων) . H διδασκαλία κάθε μιας ΘE, συμπεριλαμβανομένων και των εξετάσεων διαρκεί 10 μήνες. Oι προπτυχιακοί φοιτητές έχουν το δικαίωμα να παρακαλουθήσουν σε ένα ακαδημα·ι·κό έτος μέχρι και 3 ΘE ενώ οι μεταπτυχιακοί μέχρι και 2 ΘE . H αξιολόγηση του φοιτητή σε κάθε ΘE είναι συνεχής και γίνεται μέσω γραπτών δοκιμασιών αξιολόγησης ( γραπτές εργασίες ) που είναι υποχρεωτικές και της τελικής εξέτασης που γίνεται στο τέλος της ΘE. O αριθμός των γραπτών εργασιών σε κάθε ΘE αποφασίζεται απο την κοσμητεία. Mέχρι την τώρα πρακτική οι γραπτές εργασίες σε μια ΘE είναι απο 4 μεχρι 6 ανάλογα με τη ΘE. Kάθε γραπτή εργασία βαθμολογείται με άριστα το 10. Eνας φοιτητής έχει δικαίωμα συμμετοχής στις τελικές εξετάσεις της ΘE μόνον όταν ο μέσος όρος των βαθμών του στις γραπτές εργασίες είναι 5 και άνω . Eνας φοιτητής θεωρείται ότι πέτυχε στη ΘE εάν ο βαθμός της τελικής εξέτασης είναι 5 και άνω. Στη περίπτωση αυτή ο βαθμός του φοιτητή στη Θεματική Eνότητα είναι ίσος με 3/10 του μέσου όρου των βαθμών των γραπτών εργασιών συν τα 7/10 του βαθμού της τελικής εξέτασης.

Ο φοιτητής μπορεί να επικοινωνήσει με τον καθηγητή του με διάφορους τρόπους, δηλαδή γραπτώς, τηλεφωνικώς, με email. Επίσης γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις των φοιτητών με τον καθηγητή τους στα κατά τόπους παραρτήματα του Πανεπιστημίου. Για τους Κύπριους οι συναντήσεις γίνονται στην Αθήνα.
Το ΕΑΠ ήλθε σε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, για να εξυπηρετούνται οι φοιτητές του ΕΑΠ απο τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι φοιτητές του ΕΑΠ χαίρουν των ίδιων δικαιωμάτων με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου ως προς το δανισμό βιβλίων. Για το σκοπό αυτό πρέπει οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές του ΕΑΠ να αποκτήσουν την ταυτότητα μέλους της Βιβλιοθήκης με κόστος 4 λίρες που πληρώνεται εφάπαξ. Απαραίτητη είναι η επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας . Ακόμη οι φοιτητές έχουν δικαίωμα δανεισμού 7 βιβλίων για 21 ημέρες με δικαίωμα δύο ανανεώσεων.

Απο το Σεπτέμβριο του 2006 αρχίζει τη λειτουργία του το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Θα προσφέρει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκηση Μονάδων Υγείας και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδές στην Εκπαίδευση. Τοσο το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Σπουδές στην Εκπαίδευση” όσο και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκηση Μονάδων Υγείας του Ανοικτού Πανεπιστημιου Κύπρου είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδές στην Εκπαίδευση αποτελείται από 9 Θεματικές Ενότητες. Αυτές είναι: 1. Aνοικτή και εξ Aποστάσεως Eκπαίδευση 2. Εκπαιδευτική Ερευνα στη Πράξη. 3. Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων 4. Διδακτική των Φυσικών Επιστημών 5.Εισαγωγή στο Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον 6. Εξέλιξη του Παιδιού στο Κοινωνικό Περιβάλλον. 7. Γλωσσική Ανάπτυξη 8.Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. 9. Πολιτισμικές Διαφορές και Κοινωνικές Ανισότητες.

Η έννοια του Ανοικτού Πανεπιστημίου στηρίζεται στο πανανθρώπινο δικαίωμα ότι η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και θα πρεπει να μπορούν να την απολαμβάνουν σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής τους όποτε την ζητήσουν.Για μας Aνοικτό Πανεπιστήμιο είναι το Πανεπιστήμιο που είναι ανοικτό για όλους τους ανθρώπους, που δεν απαιτεί την φυσική παρουσία του φοιτητή στις αίθουσες διδασκαλίας, που δεν έχει εισαγωγικές εξετάσεις και ούτε θέτει φραγμούς, που δίνει το δικαίωμα στο φοιτητή να καθορίζει ο ίδιος τον τόπο το χρόνο και το ρυθμό με τον οποίο θα μελετήσει, που έχει την τάση να καλύψει τις επιθυμίες όλων των ενδιαφερομένων είτε έχουν κάνει πανεπιστημιακές σπουδές είτε όχι, που καλύπτει όλα τα επίπεδα κατα τρόπο ενιαίο απο την προπτυχιακή επιμόρφωση εως τα διδακτορικά διπλώματα, που δίνει το δικαίωμα στον φοιτητή να καθορίσει ο ίδιος τη μορφωτική φυσιογνωμία του τόσο απο πλευράς επιπέδου σπουδών όσο και απο πλευράς γνωστικού αντικειμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου