Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

H Ανακοίνωση για την επιστολή της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, 30/04/2009


ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
KAI TOY ANOIKTOY ΠANEΠIΣTHMIOY KYΠPOY

Kαλυψούς 15, Διαμ. 202, Aκρόπολη, Λευκωσία 2014, Tηλ. 99053060, 22332686
http://www.geocities.com/filoieapapk1 e-mail: stratgkcy@cytanet.com.cy

Λευκωσία , 30/04/2009

Ανακοίνωση για την επιστολή της Διοικούσας του ΕΑΠ

Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί απάντηση στην επιστολή που στάλθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και για την οποία έλαβε γνώση και ο τύπος με την οποία και ασχολήθηκε. Η πιο πάνω επιστολή περιστρέφεται γύρω από την πρόταση ότι ο Σύνδεσμος μας δεν έχει καμία οργανική ή θεσμική σχέση με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Με το σημείο αυτό δεν θα διαφωνήσουμε ποσώς, αφού αυτό ακριβώς ό συμβαίνει και το τονίζουμε και εμείς υπερθεματίζοντας το γεγονός αυτό. Ας σημειωθεί επίσης ότι ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ την πιο πάνω επιστολή του, κοινοποίησε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζοντας την λύπη του αφού στην επιστολή του αναφέρει : « Με λύπη πληροφορηθήκαμε από τον έντυπο τύπο της Κύπρου, διάφορες κινήσεις και δραστηριότητες του Συνδέσμου «Οι φίλοι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου» εναντίον της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου» .

Το ότι στάλθηκε μια τέτοια επιστολή που απαξιώνει τον Σύνδεσμο δεν μας ξενίζει. Μάλλον μας προκαλεί θυμηδία η προσπάθεια κύκλων της Προσωρινής Ηγεσίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου να εμπλέξει σ’αυτή την θλιβερή ιστορία των παρανομιών της την αντίστοιχη Ελληνική, με προφανή λόγο την απαξίωση του Συνδέσμου. Είμαστε σίγουροι ότι η Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου α) δεν γνωρίζει ότι η τεράστια πλειοψηφία των μελών της Κυπριακής Διοικούσας Επιτροπής διορίστηκε κατά παράβαση του εδαφίου 1α του άρθρου 32 του νόμου 234(Ι)/2002 που σαφώς αναφέρει ότι τα μέλη της πρέπει να έχουν εμπειρία και προσόντα στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση β) ότι δεν ανέτρεξε στα βιογραφικά των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού αλλά και του Συνεργαζόμενου Προσωπικού που ήταν ή είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΑΠΚυ για να διαπιστώσει κατά συρροήν παραβάσεις των εδαφίων 2β και 6α του άρθρου 18 του νόμου 234(Ι)/2002 που σαφώς αναφέρουν ότι τόσο τα μέλη του ΔΕΠ όσο και του ΣΕΠ πρέπει να έχουν εμπειρία και προσόντα στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. γ) Δεν γνωρίζει ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΑΠΚυ κατά καιρούς εισηγήθηκε και εφάρμοσε κριτήρια εισδοχής ξένα με την Ανοικτή εκπαίδευση καθώς και ότι καταστρατήγησε βασικές αρχές της Ανοικτής Εκπαίδευσης. δ) Δεν γνωρίζει ότι με εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του ΑΠΚυ κατατέθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας νομοσχέδιο για τροποποίηση των εδαφίων 2β και 6α του άρθρου 18 του νόμου 234(Ι)/2002 με σκοπό να νομιμοποιήσει τις παρανομίες της μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων για να μην μείνει εκτεθιμένη !!!

Για ενημέρωση λέμε ότι ο Σύνδεσμος είναι νόμιμο, εγγεγραμμένο Σωματείο στο Μητρώο Σωματείων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει σκοπούς και στόχους, αυτονομία και αυτοδυναμία, δεν διεκδικήσαμε και δεν διεκδικούμε Θεσμικό ρόλο επειδή επιθυμούμε να στηρίζουμε το Θεσμό της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και την ίδια στιγμή να στηλιτεύουμε ότι αντιστρατεύεται τις βασικές αρχές της.

Ο Σύνδεσμος δεν θεωρεί ότι βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τα άτομα αυτά κάθε αυτά που αποτελούν την Διοικούσα, απλά ασκούμε δριμεία κριτική και στηλιτεύουμε τον παράνομο διορισμό των μελών της, τις κατά συρροή επικυρώσεις παράνομων διορισμών από αυτή, και τη κατάφορη καταστρατήγηση των βασικών αρχών της Ανοικτής Εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή ως ειλικρινείς φίλοι αυτού του θεσμού έχουμε και άποψη και θέσεις επί των προγραμμάτων σπουδών του, για το αν χρειάζεται να τροποποιηθεί ή όχι και γιατί ο νόμος που το αφορά, αλλά και για τα κριτήρια εισδοχής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο που την εντονότατη διαφωνεία μας και την δριμεία κριτική μας ασκήσαμε από το 2005, πριν την έναρξη της λειτουργίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ο Σύνδεσμος δεν είναι ελεγχόμενος ούτε και υποκινούμενος, αποτελείται από ανθρώπους που στηρίζουν με σθεναρότητα τον υπέροχο θεσμό της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, και για αυτό τον λόγο ότι καταστρατηγεί ή αντιστρατεύεται τον θεσμό θα συνεχίσουμε να το δημοσιοποιούμε ασκώντας την ανάλογη κριτική όσο κι αν αυτό δεν αρέσει. Θεωρούμε λοιπόν πως αυτή η παρέμβαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ήταν αχρείαστη αφού δηλώνει το προφανές, και ταυτόχρονα κομίζει γλαύκα εις Αθήνας. Περιμένουμε περισσότερο σεβασμό από την Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που ας σημειωθεί την μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων σπουδαστών του το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2002 μέχρι σήμερα το οφείλει στον Σύνδεσμο.

Ταυτόχρονα καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει τις βαριές ευθύνες της και να επέμβει θέτοντας τέρμα στις στρεβλώσεις που παρατηρούνται εδώ και καιρό στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Εκ μέρους του ΔΣ
Ο Γραμματέας O Πρόεδρος


Χρίστος Χρίστου Δρ Γεώργιος Στρατουράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου